• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • http://www.facebook.com/kenanshop
  • https://www.twitter.com/KenanHoca7
  • https://www.youtube.com/channel/UCLjpPsUQjdssA7TJG2TysuA/playlists
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam62
Toplam Ziyaret1591162
Takvim
Okumanın Yaşı Yok
HEM PLAN
HEM Modüller
E-Yaygın
HEMBA
TPE
Oryantasyon Eğitimi
Okuma Yazma Ders Kitapları

Okuma-Yazma SSS


Okuma-Yazma Kursu ile ilgili Sık Sorulan Sorular

 Soru 1. Yetişkinler I. Kademe Okuma Yazma Öğretimi Kursuna kimler katılabilir?
  • Zorunlu ilköğretim çağı dışında bulunan ve okuma-yazma bilmeyen yetişkinler katılabilir.

 Soru 2. Yetişkinler II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kursuna kimler katılabilir?
  • Okuma yazma bilen (Okur Yazarlık Belgesi olan), İlkokulu 3 veya 4. sınıfta terk eden, ilkokul diploması olmayan, zorunlu öğrenim çağı dışına çıkmış yetişkinler katılabilir.

 Soru 3. Okuma yazma eğitimi kurslarına nasıl başvurabilirim?
  • Adresinize en yakın halk eğitimi merkezi müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Kurs açılması için katılımcı sayısı şartı yoktur (Bir kişinin başvurusu halinde dahi Yetişkinler I. ve II. Kademe Okuma Yazma Öğretimi Kursu açılır).

 Soru 4. Okuma yazma eğitimi kurslarına başvurmak için gerekli belgeler nelerdir?
  • Nüfus cüzdanı örneği. Varsa ilkokuldan ayrılmış olduğu sınıfı gösteren öğrenim belgesi.

 Soru 5. Yetişkinler I. ve II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kurslarına kayıt ücreti ödenir mi?
  • Halk eğitimi merkezi müdürlüklerinde açılan Yetişkinler I. ve II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kurslarına kayıt olmak için vatandaşlardan herhangi bir ücret alınmaz. Ayrıca bu kurslara devam eden yetişkinlere MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından bastırılan eğitim materyalleri halk eğitimi merkezlerince ücretsiz olarak verilir.

 Soru 6. I. Kademe Seviye Tespit sınavı ne demektir?
  • Kendi kendine ya da değişik yöntemlerle okuma yazma öğrenenler, halk eğitimi merkezlerine başvurdukları takdirde oluşturulacak bir komisyon tarafından I. Kademe Seviye Tespit sınavına alınırlar. Başarılı olanlara okur-yazarlık belgesi düzenlenir. Okur-yazarlık belgesine sahip olanlar II. Kademe Kurslara katılmaya hak kazanırlar.

 Soru 7. II. Kademe Seviye Tespit sınavı ne demektir?
  • İlkokulu 3 veya 4. sınıfta terk eden, zorunlu öğrenim çağı dışına çıkmış vatandaşlarımızdan bireysel yöntemlerle kendini yetiştirmiş olanlar başvurdukları takdirde halk eğitimi merkezlerince yapılacak II. Kademe Seviye Tespit sınavına katılabilirler. Bu sınavı başarı ile geçen yetişkinlere II. Kademe Eğitim Başarı Belgesi verilir. Söz konusu sınavlara başvuracak yetişkinlerden okuryazarlık belgesi istenir.

 Soru 8. Yetişkinler I. ve II. Kademe eğitimine yönelik olarak hazırlanan kitaplara nasıl ulaşılabilir.
  • Ders kitapları (okuma ve alıştırma kitapları) Yetişkinler I. ve II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kurslarına kayıt olan yetişkinlere, halk eğitimi merkezi müdürlüklerince ücretsiz olarak verilir. Ayrıca bu kitaplara http://hbo.meb.gov.tr/portaldosyalar/index.php?git=kitap adresinden elektronik ortamda ulaşılabilir.

 Soru 9. Okur Yazarlık Belgesi nedir, ne işe yarar?
  • I. Kademe Okuma-Yazma Kursunu başarı ile bitiren yetişkinlere verilen belgeye "Okur Yazarlık Belgesi" denir. Okur-yazarlık belgesine sahip olanlar II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kurslarına katılmaya hak kazanırlar.

 Soru 10. Yetişkinler II. Kademe Eğitim Başarı Belgesi nedir, ne işe yarar?
  • Yetişkinler II. Kademe Eğitimi kurslarını başarı ile bitirenlere verilen belgeye "Yetişkinler Eğitimi II. Kademe Başarı Belgesi" denir. Bu belge ilkokul eğitimine denk sayılır. Ayrıca; bu belgeye sahip olanlar Açık Öğretim Orta Okuluna ve sürücü kurslarına( ehliyet alabilmek için ) kayıt yaptırabilirler.

 Soru 11. Yetişkinler I. ve II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kurslarında başarısız olunması halinde bu kurslara tekrar devam edilebilir mi?
  • Yetişkinler I. ve II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kurslarında başarısız olunması halinde bu kurslara 2 kez daha kayıt yaptırılabilir.

 Soru 12. Yetişkinler I. ve II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kurslarında hangi öğretmenler görevlendirilir?
  • Okuma Yazma Eğitimi Kurslarında görevlendirilecek öğretmenlerle ilgili web sitemizin mevzuat bölümünde yer alan 08/12/2014 tarih ve 6192975 sayılı genelgede ayrıntılı bilgiye ulaşılabilir.

 Soru 13. Okuma yazma öğrenmek isteyen engelli bireyler halk eğitimi merkezlerindeki yetişkin okuma yazma kurslarına katılabilirler mi?
  • Evet katılabilirler. Bireysel olarak ya da dernekleri aracılığıyla halk eğitim merkezlerine başvurabilirler. Ortopedik engelli, az gören engelli ve az duyan engelli bireyler halk eğitimi merkezlerindeki yetişkin okuma yazma kurslarına katılabilirler. İşitme engelli ve görme engelli yetişkinler için ise halk eğitim merkezlerinde özel öğretim öğretmeni görevlendirildiği takdirde kurs açılabilir.

 Soru 14. Yetişkinler I. ve II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kurslarının süresi ne kadardır.
  • Yetişkinler I. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kursunun süresi toplam 160 ders saatidir. Yetişkinler II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kursunun süresi ise toplam 220 ders saatidir. Haftalık ders saati Halk Eğitim Merkezi Müdürlüklerince kursiyerlerin devam edebilme durumuna göre ayarlanabilir.

NOT: Sn. Kursiyerimiz https://forms.gle/qkD8wsfz8m7qa3Kp9 adresindeki formu doldurarak Okuma-Yazma kursumuza ön kayıt yapabilirsiniz.



Yorumlar - Yorum Yaz
İşaret Dili
Satranç
Zeka Oyunları
Ön Kayıt
TLF Uygulaması
Piyano Gitar Bağlama
E-KİTAP
Dosya Gönder
Aktif Kurslarımız